De snorfiets

Een snorfiets is het langzamere broertje van de brommer. Het gaat, net als bij een bromfiets, om een “fiets met hulpmotor” waarvan de cilinderinhoud niet boven de 50 cc mag uitkomen. In tegenstelling tot een brommer mag je echter niet harder dan 25 kilometer per uur rijden op een snorfiets.

De snorfiets is verkrijgbaar in tal van uitvoeringen, variërend van modellen die sprekend op een bromfiets of scooter lijken tot types die er ook letterlijk als een fiets met hulpmotor uitzien.

Het bekendste voorbeeld van de laatste categorie snorfietsen is voor velen waarschijnlijk de Spartamet.

Overigens is ook de Segway, de gemotoriseerde tweewieler die je laat rijden door je lichaam naar voren te bewegen, wettelijk gezien een snorfiets.

Een beetje brommer, een beetje fiets

De Nederlandse wet ziet de snorfiets in wezen als een soort tussenvorm tussen fiets en brommer. Soms wordt de snorfietser gelijkgesteld aan een fietser, terwijl hij op andere punten moet voldoen aan de regels die voor de bromfietsberijder gelden.

Zo moet je bijvoorbeeld minimaal 16 jaar oud zijn om een snorfiets te mogen berijden en moet je een bromfietsrijbewijs (of motor- of autorijbewijs) hebben. Ook zijn verzekering en (één) kentekenplaat verplicht, net als bij een brommer.

Op dat laatste punt is er overigens wel een duidelijk verschil: snorfietsen hebben een lichtblauwe kentekenplaat met witte tekens, terwijl brommers zijn uitgerust met een gele kentekenplaat met zwarte tekens. Zo is gemakkelijk het verschil te zien.

Als het op de verkeersregels aankomt, wordt de snorfietser in principe gelijkgesteld aan de fietser. Je moet dus bijvoorbeeld gebruikmaken van het fietspad, als dat aanwezig is, en mag niet op de stoep rijden.

Daarnaast gelden enkele speciale verkeersregels voor snorfietsers. Zo is het niet toegestaan om met zijn tweeën naast elkaar te rijden en mag je alleen met een uitgeschakelde motor op een onverplicht fietspad rijden.

Een topper van eigen bodem

Uit onderzoek blijkt dat snorfietsen vooral onder de wat oudere mensen populair zijn: nog geen tien procent van de in Nederland verkochte snorfietsen wordt aangeschaft door mensen onder de 25 jaar.

Het best verkopende snorfietsmerk is de in Gelderland gebouwde Tomos. Het Franse Peugeot en het Italiaanse Piaggio maken de Top 3 vol.

Bij de aanschaf van een snorfiets kan niet alleen naar uiterlijk, onderhoud en gebruiksgemak worden gekeken, maar zeker ook naar de motor. Veel snorfietsen zijn uitgevoerd met een elektromotor (accu), waardoor ze veel stiller zijn dan bromfietsen.

Sommige accu's laden zichzelf op als er gefietst wordt, terwijl andere types via het elektriciteitsnet zijn op te laden. Voor wie langere tochten met zijn snorfiets wil kunnen maken, is het belangrijk om te weten wat het vermogen van de elektromotor is, oftewel: hoe ver kan er gereden worden op een (volle) accu?