Bromfiets­verzekering

Voor iedere bromfiets waarvoor een kenteken is afgegeven, moet ook een bromfietsverzekering worden afgesloten.

Dat moet minimaal een WA-verzekering (wettelijke aansprakelijkheidsverzekering) zijn. Daarmee ben je gedekt tegen schade door eventuele ongevallen die je met je brommer veroorzaakt.

Rijd je zonder WA-verzekering rond, dan loop je niet alleen kans op een fikse boete als je gesnapt wordt maar ben je ook zwaar de pineut als je daadwerkelijk een ongeluk veroorzaakt.

Je zult dan namelijk zelf voor alle kosten en overige gevolgen moeten opdraaien. Dat kan je de rest van je leven blijven achtervolgen.

WA, allrisk of cascoverzekering

Een WA-verzekering biedt geen dekking tegen schade aan je eigen bromfiets. Je zult dus zelf alle eventuele reparatiekosten moeten betalen.

Voor (relatief) nieuwe, en dus duurdere, brommers is daarom een allrisk- of cascoverzekering aan te raden. Zo'n verzekering kost meer dan de verplichte WA-verzekering, maar dekt eventuele schade aan je eigen brommer wel.

Schorsen

De WA-verzekeringsplicht geldt in principe voor elke brom- en snorfiets. Er is echter één uitzondering: als je van plan bent voor langere tijd geen gebruik te maken van het voertuig kun je de geldigheid van het kenteken op het postkantoor of bij (een loket of de website van) de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) laten "schorsen".

Dit kost je eenmalig een klein bedrag (in 2017: 11,00 euro). In dat geval is verzekeren niet meer verplicht. Je mag dan dus echter geen gebruik meer maken van de openbare weg met je brom- of snorfiets, ook niet in het buitenland. Zelfs het parkeren van je brommer langs de openbare weg is niet meer toegestaan.