Moderne brommers

Na de dip in de bromfietsindustrie in de jaren '80, begon de brommer in de loop van de jaren '90 weer terrein terug te winnen. In een nieuw jasje gestoken, wierp hij zich op als een handig vervoersalternatief in een tijdperk waarin de autowegen steeds drukker en de parkeerplekken steeds schaarser en duurder werden.

De moderne bromfiets is volautomatisch, gestroomlijnd, uitgevoerd met kleine stervelgen en heeft in de meeste gevallen het uiterlijk van de scooter geadopteerd, inclusief gerieflijke voetsteun. Dergelijke types worden daarom vaak ook wel bromscooters genoemd.

Niet alleen de modellen zijn vandaag de dag duidelijk anders dan vroeger, ook de merken die de toon aangeven zijn niet meer dezelfde als in het klassieke brommertijdperk. Hieronder wordt kort aandacht besteed aan de vijf bromfietsmerken die op dit moment het best verkopen in Nederland.

Piaggio

Piaggio is toonaangevend op de Nederlandse brommermarkt. De Italiaanse fabrikant, die ook merken als Vespa, Aprilia en Derbi in eigendom heeft, produceert onder meer de Libert, Fly, Zip en NRG bromscooters.

Daarnaast wordt een groot scala aan motorscooters gemaakt. Ook van Piaggio zijn de opmerkelijke MP3-types, die eruit zien als een driewielige (motor)scooter, maar waar je in mag rijden met een autorijbewijs.

Peugeot

Het Franse Peugeot, vooral bekend om zijn auto's, heeft zich de afgelopen jaren ook een prominente plaats op de Nederlandse brommermarkt weten te verwerven.

Het merk produceert een uitgebreide collectie aan bromscooters, zoals de viertakt V-Clic, de Ludix, Vivacity, Speedfight en Elystar. Ook diverse motorscooters behoren tot het assortiment.

Kymco

Kymco is een Taiwanees bedrijf dat ooit begon als onderdelenproducent voor Honda. Sinds 1992 worden snor-, brom- en motorscooters onder eigen naam geproduceerd, die het in ons land de laatste jaren erg goed doen.

Kymco maakt een enorm aantal verschillende modellen bromscooters, waaronder de Agility, de Filly, de Super 8 en de Grand Dink. Veel types zijn uitgevoerd met een viertaktmotor.

Yamaha

De Japanse gigant Yamaha is vooral bekend vanwege haar motoren, maar bijvoorbeeld ook haar (elektronische) muziekinstrumenten.

Bekende bromscooter-modellen zijn populaire "klassiekers" als de Neo's en de Aerox, de opmerkelijk vormgegeven Giggle, en de kleine en sportieve Jog.

Daarnaast produceert Yamaha ook nog "echte" bromfietsen (dus niet in scooteruitvoering): de sportieve TZR, het motorcrosstype DT50R en de supermoto-achtige DT50X.

SYM

Het merk SYM bestaat pas sinds 2006, maar achter deze naam gaat een Taiwanese onderneming (Sanyang) schuil die al in de jaren '60 brom- en motorfietsen fabriceerde. Behalve brom- en motorscooters, worden tegenwoordig trouwens ook ATV's op de markt gebracht.

Met name omdat SYM een goede kwaliteit met een aantrekkelijk prijskaartje weet te combineren, is dit merk intussen de Top 5 van best verkochte bromfietsmerken in Nederland binnengeslopen.

Populaire modellen zijn onder meer de Mio en de klassiek ogende Fiddle, die wel wat weg heeft van een Vespa.